Stoneload laddar för världsdominans
Att Umeåbaserade STONELOAD spelar någon form av thrash är ganska uppenbart så fort bandets blytunga metal rullar igång. Den är dock av det mer melodiska slaget och framtida speltid på radiostationer som exempelvis BANDIT är knappast en omöjlighet. I en tid då den internationella thrashscenen är kraftfullare än på två decennier är detta förstås ett framgångsrecept som heter duga. Att snäva in sig i en specifik genre är dock ingenting gitarristen Thomas Isaksson ser som ett självändamål.
Anser han då att STONELOAD överhuvudtaget hör hemma i det som kommit att kallas "New Wave of Thrash Metal" och har han personligen några färska favoriter?
- Jaha, nu måste jag googla fram info om den rörelsen. Hm, jag vet inte var vi hör hemma. Finns säkert några som skulle placera oss där och andra inte. Om rörelsen innebär "all the way old-school" så tror jag inte vi är inne i det förutom kanske då en viss del av vår musik. Så svaret blir nog ibland, ibland inte. Helt ärligt är jag inte så bevandrad i NWOTM. Men efter att jag gjort lite research säger jag BONDED BY BLOOD och MUNICIPAL WASTE. WARBRINGER hade härligt ös också kan jag tillägga så här i slutsekunden, hehe.
Den som någongång tagit en sväng förbi min thrashblogg här på Metalcentral vet att jag är fullständigt besatt av allt vad thrash heter. Främst kanske den gamla och lite ruffigare skolan. STONELOAD har jag dock hyllat trots frånvaron av dubbeltramp, svajjig produktion och extrema tendenser. Bandets största styrka är i mitt tycke att man försöker bredda begreppen och söka sig utanför gränserna.
- I bandet finns blandade influenser och inspirationskällor. Hade själv en period under början av 2000 talet då jag var mätt på hård musik och letade mig till gammal rock såsom PINK FLOYD, FLEETWOOD MAC, LYNYRD SKYNYRD med flera. Det var också en tid jag ville hitta ny inspiration till mitt gitarrspel. Influenser bär man med sig och jag tror det är ofrånkomligt att blanda in det i bandets låtskriveri. Men i bandet har vi ändå en grundkärna och gemensamma influenser som vi också samlas kring i låtskrivandet. Så länge vi är alla är nöjda i slutändan så spelar det ingen roll om det är begränsat eller brett.
Bandets debut släpps i dagarna (3/12) via det amerikanska bolaget Sliptrick Records. Ett samarbete som hittills funkat utan några större bekymmer enligt Thomas.
-Sliptrick kontaktade oss efter att ha hört oss via vår sida på Reverbnation.com. Samarbetet har fungerat relativt bra, men som sagt har vi inte hunnit släppa skivan ännu. Planen var ju från början under sensommaren men det har förskjutits framåt hela tiden. Men vi valde också att göra en ny video på en singel ("Visions") under hösten, som också gjort att skivans debut flyttats. Bolaget är amerikanskt i grunden men har avdelning i Italien som vi då signat oss till. Blir ju egentligen bara epostkontakt som ibland kan vara lite negativt. Ibland önskar man kunna tala ”face to face”. Men som sagt, överlag är vi nöjda och ser fram emot vad de kan fortsätta göra. Vi signade nyligt med Concept Sweden Mgmt för att kunna öka vårt fokus på musiken.
Debutverket "Addict" har alltså legat inspelat och klart en tid nu och de som hört låtar som lagts ut på nätet i förtid, mig inkluderad, refererar ofta till band som TESTAMENT och METALLICA. Referenser Thomas accepterar utan större protester.
- Eftersom METALLICA, SLAYER, TESTAMENT, ANTHRAX och PANTERA är några av gemensamma influenser så tycker jag mig höra dessa i vår musik. Tycker vi ofta lyckas leka med riffen och rytmer som gör att vi kan göra tunga gungiga partier som liksom blir medryckande. Jag är ju själv ingen snabbt spelande sologitarrist, vilket gjort att vi ofta leker fram sköna musikbaserade mellanspel och partier. Det skiljer väl också oss från många andra band. Vi vill hålla det tungt och ibland med mer fart, men samtidigt anpassad till melodisk sång. Vilket jag tycker vi lyckats med ganska bra.
Överlag har mottagandet av bandets musik varit mycket positivt på nätet och det glädjer förstås kvartetten.
- Responsen har varit härlig från recensioner och de som sett oss. Utan internet hade vi inte nått dit vi är idag och dit vi siktar. Utan internet hade inte skivbolaget hört oss. Det är så enkelt att nå ut via internet, men det svåra ligger i att synas och stå ut från allt som når ut. Internet i all ära, men fortfarande måste ett band kämpa och arbeta för att synas, precis som på den gamla demokassettens tid.
Riskerna som finns idag med internet, som till exempel illegal nedladdning och de svårigheter som följer med att få in pengar på sin musik är Thomas väl medveten om. Han anser dock att det inte är något som behövs bekämpas aktivt. Det är helt enkelt så musikklimatet ser ut idag.
- Illegal nedladdning är trist på så vis att det inte gynnar musikskapare som lagt ner tid och själ i sitt musikskapande. Eftersom det ser ut som det gör idag har ju också skivbolagens roll förändrats radikalt. Fler väljer att ge ut sin skiva själva via Spotify eller genom eget bolag. Möjligheterna är större och enklare idag. Men man får nog idag inte ha förhoppningar om att bli rik på att sälja skivor. Det ser ut som det gör idag och Spotify bl.a har lyckats anpassa sig efter klimatet. Nackdelen med nedladdning, illegal som legal, är ju att du inte får det där fysiska exemplaret i handen. Sitta och bläddra, läsa texter och kolla bilder. Lite mer känsla i ett fysiskt ex än digitala filer på en dator.
VÄRLDSDOMINANS, JA TACK
Internet innebär också att alla band redan från första repet per automatik har en möjlighet att nå fans över hela globen. Allt som behövs är en dator och något databaserat inspelningsprogram. Men är det där man ställer siktet från början - världsdominans direkt?
- Vi har väl förhoppningar om att fler nu ska få upp ögon och öron för oss och vår musik. Det vi vill är att få fler spelningar och absolut gärna utomlands. Så världsdominans, ja tack om det blir så...haha. Det vi just nu ser fram emot är skivsläppet den 3:e december. Sen blir det två gig i Lettland den 14-15 december. Vi planerar även en liten turné till sommaren, men det är än så länge en plan med en spelning inbokad i Oslo. Här är vi också hoppfulla med samarbetet från vårt managementbolag. Ny musik är redan i görningen så absolut kommer vi fortsätta arbeta med mer material.
Vägen till världsdominans är förstås inte helt rak och allt börjar med att komma igång på hemmaplan och att skriva låtar som håller i den hårda konkurrens som råder. Umeå har under många år varit känt för sitt rika musikliv, något Thomas tycker håller i sig än idag.
- Umeå är en mycket levande musikstad. Det finns massor av band och de har bl.a levererat REFUSED och MESHUGGAH. Idag är scenen inom metal (som jag upplever den) relativt hård. Dvs hård i den mening att musiken är tung och det är överhängande growl som dominerar scenen.
Slutligen. Vad är det då, enligt Thomas själv, som motiverar att dagens musikkonsumenter ska väljda just deras skiva när det varje månad landar hundratals och åter hundratals nya plattor på skivdiskarna världen över?
- Det jag tror med vår musik är att vi kan tilltala publik från lite olika genres inom metalspektrat, men även kanske de som inte är helt innne på metal. Som sagt så kör vi med melodisk sång och bygger mycket kring riff och tempokänsla för att få olika färgningar på ett och samma riff.
Hur bandet lyckas får förstås framtiden utvisa men visst ser det lovande ut för Umeiterna med skivsläpp, gig ute i Europa och en fanskara som växer dagligen. Sveriges position som ett av världens starkaste thrashfästen i dagsläget stärks nu ytterligare.
Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.